Reisverk (stang vs. luft)

Da vi startet å reise på campingferie i telt, kunne man velge mellom aluminium, stål og glassfiber. Nå har det kommet enda flere typer på markedet, og de store teltene kan også fås som oppblåsbare telt, der det ikke er stenger, men luft-pølser man blåser opp. 

Vi har hatt telt med aluminiumsstenger, glassfiberstenger, stålstenger - og nå har vi luftfylte stenger. Hva man skal velge kommer an på type tur man skal på. Dersom vi skulle hatt teltet oppsatt fast på en campingplass en hel sesong ville vi nok valgt noe annet (stål) enn om det var et reisetelt vi trengte (luft). Til fjellturen og sykkelturen velges fjelltelt med så lettte stenger som mulig (se på vekten der - og pakk alltid ekstra barduner).


Aluminiumstenger

Junior hjelper til med stengene
Aluminiumstengene vi brukte var tilhønde et fjelltelt som skulle ha minimalt med tyngde. De var lette, og også enkle å sette sammen. Eneste ulempen med disse var at strikken mellom dem ble slakk etter noen års bruk, og de sto ikke godt fast i hverandre så de gled fra hverandre mens teltet var oppslått og dessverre var kanten på dem såpass skarp at de da stakk hull i teltduken. Når de var nye var stengene veldig stødige og holdt teltet stabilt fast - også i stiv kuling. 





Glassfiberstenger

Vi har hatt flere telt med glasfiberstenger. Det første var et "dom-telt" ser stengene over oppholdsrommet var lange og gikk i kryss over teltet. Det var litt trøblete å få satt det opp, og nesten umulig å gjøre det alene. Fordel med stengene her er at de er lette og strammer teltet godt når de står i spenn. For relativt små telt er dette et veldig godt alternativ. 
Telt med glassfiberstenger (2005)

Neste telt med glassfiberstenger var et Ouwell Nevada telt. Dette er et telt som er litt større, og stengene var da også noe tykkere. Disse stengene klarte vi å knekke da vi satt opp teltet og ikke var forsiktige nok med å ikke bøye stangen for mye. Disse stengene knekker altså under press. Det som skjedde da var at vi ikke hadde strukket løpegangen på teltduken godt nok over stangen før vi festet stangen i festene sine (på hver side av teltet), og da spjæret den. Heldigvis hadde vi da med oss gaffateip (dra aldri hjemmefra uten!) som klarte å holde stangen sammen så vi fikk satt opp teltet. Outwell selger reperasjonssett til de fleste telt, og vi fikk kjøpt nytt stangelement til stangen og kunne da skifte ut det som var spjæret. 

Outwell Nevada har klips som man fester på stengene så disse skal holde seg på plass og i spenn. Disse klipsene er stramme og det er lett å klemme fingrene når man skal sette dem på. Vær også obs på at denne type telt må stengene være på rett side av bardunfestene, ellers får du ikke strammet det godt. 
Outwell Newada (2014)


Stålstenger

Vi har hatt et telt med stålstenger. Outwell Arkansas 5. Stålstengene hang ikke sammen på samme måte som glassfiber og aluminiumsstenger gjør, men er altså seperate biter som må settes sammen. Stengene er falset og glir sammen i endene. Fordel med disse stengene er at teltet står veldig stødig og godt. Det er lett å sette sammen. Ulemper med det vi hadde var at stengene kilte seg fast dersom teltet sto oppe i flere dager på samme plass, og det var nesten umulig å få stengene fra hverandre igjen når vi skulle pakke det sammen. Stengene veide også veldig mye. Teltet sto som sagt veldig stødig når det var satt opp, men ved vind og bevegelse gikk stengene inn i hverandre og teltet ble ikke like stivt. Outwell har dog endret på stålstengene sine siden da, så det er mulig dette ikke er et problem nå.  Utfordringene med stengene på teltet var hovedgrunnen til at vi byttet det ut. Vi elsket teltet, utformingen og de smarte løsningene (se stenger til å henge opp håndklær i inngangspartiet!), men det veide dessverre ikke opp mot plunderet med å demontere stengene når vi skulle pakke det sammen i regn og vind (vi hadde også litt utfordinger med å sette det opp i tordenvær ...

Outwell Arkansas (2010)

Lufttelt 

Vårt nyeste telt er et lufttelt med polycotton duk i stedet for polyester (litt mer om det i her). Teltet er et Kampa Croyde Classic Air, og kommer levert med manuell luftpumpe (som tar stor plass). Lufttelt er en del tyngre enn andre telt fordi "potongene" er av solid materiale. Teltet er lett å sette opp, og selv om vi må pumpe med håndpumpe så går dette veldig fort. Det er også en fordel at stengene sånn sett allerede er inni teltet, så man slipper å strye med eksterne stenger. Ulemper med luftstenger som vi har oppdaget er at man MÅ ha pumpe med lufttrykkmåler for å sikre at det er rett lufttrykk. Trykket endrer seg ved temperaturendringer, så etter en kald natt kan det sige litt (men ikke sånn  at det faller sammen - med mindre man får storm samtidig). I kraftig vind kan teltet finne på å "knele" forfra og bakfra (men ikke fra sidene), så det er viktig å sikre det med ekstra barduner om det blåser. Dette teltet har ingen avstiving mellom buene, og det er nok noe av grunnen til at det kan legge seg i vinden. Noen av luftteltene til Outwell har et annet system for dette, med tverrliggere inni teltet, så de er nok mer stabile i vind. En annen utfordring er å få all luft ut av teltet før det pakkes sammen, for dersom det er lyft igjen inni "stengene" vil det være vanskelig å pakke det sammen. Til tross for ulempene med teltet, er dette det vi foretrekker å bruke og vårt neste telt skal garantert også ha luftstenger. 

Kampa Croyde Classic Air (2017)


Eksempel på Outwell system
Eksempel på Kampa system


Comments

Kart over plasser vi har vært - klikk på merket så kommer lenke til blogpost opp

Popular posts from this blog

Billund camping

Legoland Holiday Village

Kjøpe telt? Noe å tenke på (del 1)