Kjøpe telt? Noe å tenke på (del 1)


Det er en del som spør oss om hva som er lurt å tenke på når man kjøper telt. Og svaret er i grunnen ulikt til alle som spør, for det er så mange ting som spiller inn.

Hvilke behov har dere?
Er du alene?
Skal dere være lenge på samme plass?
Vil dere reise rundt?
Skal teltet være hytte eller bare soveplass?
Eventuelt noe mellom hytte og soveplass?
Skal dere bære teltet?
Skal dere lage mat i teltet?
Skal dere koke kaffe i teltet?
Skal dere spise der inne?
Foretrekker dere telt med stenger eller "oppblåsbart"?
Har dere stor bil?
Hva slags møbler har dere tenkt å ha? 
Hva er budsjettet?
Skal teltet brukes mange sesonger?
Hvor mange innganger vil dere ha?
Vil dere ha vinduer eller tett telt?
Hva vil dere sove på?


Her kommer noen tips på veien:

Kjedelig å stå sånn når det regner
Noe vi ser på som et må-ha på campingtelt er tett bunn og overbygg over inngangspartiet. Tett bunn fordi da slipper man å få naturen for tett på seg, det være seg fugler som kommer inn for å finne mat, eller padder som forviller seg inn (true story). Tett bunn holder også vann ute om det regner og man holder tingene sine tørre. Vinden får heller ikke så godt tak i teltet når den ikke kommer inn ... Ulempe med tett bunn er at teltet blir tyngre, og tettere/varmere (noe som også er en fordel på kalde kvelder). Overbygg over inngangspartiet, i det miste over et av dem, er må-ha hvis det regner. 



Stoff:

  • Syntetiske telt (for eksempel polyester), har lett og tett teltduk som ikke puster veldig godt. I store syntetiske telt får man ofte ok inneklima på grunn av gode luftemuligheter med ventiler og dører  med mesh, men i mindre telt får man gjerne "telt-lukt" og kondens. Syntetiske telt er vanligvis veldig slitesterke.  
  • Bomullstelt er typiske hustelt med stålstenger. De er tunge og egner seg best til å være på samme plass over lengre tid.. Bomullstelt må impregneres. Vi har aldri hatt telt i ren bomull, så vi kan ikke si noe om inneklima. 
  • Polycotton (miks av bomull og polyester). Dette stoffet er en del tynge enn  polyster og lettere enn bomull. Det er kraftig og slitesterkt på grunn av sammensetnig i stoffet. Dette stoffet puster og gir et behagelig inneklima, både på kalde og varme dager. 

Både bomullstelt og telt av polycotton må "trutnes" når de er nye. Det vil si at man må sette dem opp og la dem stå i regn en stund for at de skal bli vanntett. Vi har brukt hageslangen på vårt og det fungerte fint. Dette må gjøres på grunn av at trådene i stoffet utvider seg ved fukt og da blir det tett - på samme måte som seilduk.


Egentlig kan vi si det er tre hovedkategorier av telt:

Fjelltelt - Til fjellturen. Må være lett å bære og ha grei vannsøyle*. Fordel med innertelt å sove i, men dersom det ikke er det, kan man spenne opp en tarp over teltet. Med innertelt slipper man også kondens på innsiden av "soverommet". Dette unngår man ikke ved bruk av tarp over, tarpen vil kun hjelpe mot været (skygge mot solen, og beskytte mot regnet). 

Reisetelt - Til campingplass. Korte overnattinger. Oppblåsbart eller stenger etter hva man foretrekker. Ikke så stort (for da får man stort sett alltid plass på campingplassene).

Ferietelt - type mobil hytte til campingplass. For lengre opphold (minimum en helg). Innvendig spiseplass/oppholdsrom og mulighet til å lage mat. 

Eksempel på fjelltelt



Etter å ha kjøpt teltet; prøv å sette det opp, ta gjerne bilder mens det pakkes ut av bagen så du vet hvordan det skal pakkes sammen igjen. Prøveoppsetting som dette er veldig klokt, fordi da er du forberedt på hvordan det skal settes opp FØR du kommer til campingplassen. Det er en fordel å sjekke type plugger og at det er nok barduner til teltet før man reiser - dette er spesielt viktig med fjelltelt - for på fjellet får man ikke lett kjøpt nye plugger om man mangler. Dersom man er på campingplass er dette aldri noe problem, for de aller fleste campingplasser har utsalg av denslags (plugger, barduner, lommelykter etc.). Til campingtelt på campingplassen er det lurt å ha plugghammer og -opptrekker.
Det er også lurt å ha pakket det sammen en gang før man reiser på tur, for da ser man hvordan/om man får det oppi vesken sin igjen. 

#nailedit



*Vannsøyle er et begrep som brukes for å angi hvor høyt trykk med vann et stykke stoff (telt, jakke, bukse eller lignende) tåler før vannet trenger igjennom, og angis som regel med enhet meter H2O (mH2O) eller millimeter H2O (mmH2O). Mer presist angir enheten hvor høyt vanntrykk stoffet tåler. Trykket øker dess lengre man går ned under vannoverflaten («høyere vannsøyle»).

Comments

Kart over plasser vi har vært - klikk på merket så kommer lenke til blogpost opp

Popular posts from this blog

Billund camping

Blommehaven Camping Århus

Legoland Holiday Village